Ontdek de Werelderfgoederen in de Kromme Rijnstreek

De Neder-Germaanse Limes, grens van het Romeinse Rijk, en de Hollandse Waterlinies zijn beide sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is onderdeel van de Hollandse Waterlinies en loopt voor een deel door de Kromme Rijnstreek. In Bunnik, bij Fort bij Vechten en Castellum Fectio, kruisen de werelderfgoederen elkaar. Samen vertellen ze unieke verhalen over grenzen, bescherming, watermanagement systemen, inundatie, innovatie, archeologie en het gebruik van het landschap om de vijand op afstand te houden.

Limes - Grens van het Romeinse Rijk

De (Kromme) Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze grens staat bekend als de Romeinse Limes. In Nederland loopt de Limes (vanaf ongeveer 43 n.Chr.) langs de ‘Romeinse Rijn’ (nu de Rijn, Nederrijn, Kromme Rijn, Leidsche Rijn en Oude Rijn).

Ter verdediging van de grens zijn op verschillende plekken forten gebouwd. Zo lag ook Castellum Fectio aan de rivier, naast het huidige Fort bij Vechten. Fectio was een van de oudste forten langs de Limes in Nederland.

Het lag op een strategisch belangrijke plek (vlak bij de splitsing van de Rijn met de Vecht). De Romeinen gebruikten de Kromme Rijn als transportroute tussen Wijk bij Duurstede (vroeger Dorestad) en Utrecht.

Lees meer over de Limes

Unieke plekken en weetjes - Ontdek de Limes

Hollandse Waterlinies - Water als bondgenoot

In de Kromme Rijnstreek, ook wel het hart van de waterlinie genoemd, ligt de historische verdedigingslinie: Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is er volop genieten van het prachtige open landschap, de rivier de lek, en natuurlijk de forten, loopgraven, kazematten en groepschuilplaatsen.

De Hollandse Waterlinies kreeg de UNESCO Werelderfgoed status vanwege de slimme combinatie van het watermanagementsysteem, het open landschap en de militaire forten die nog in uitzonderlijke staat verkeren. Veel forten hebben een nieuwe bestemming gekregen. Vandaag de dag zijn het plekken om tot rust te komen en de verhalen van de Hollandse Waterlinies te beleven. De Hollandse Waterlinies bestaat uit de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Lees meer over de Hollandse Waterlinies

Bezoek deze unieke plekken - Ontdek de Hollandse Waterlinies

Leuke routes langs de Unesco Werelderfgoederen:

Kom je langs in de Kromme Rijnstreek?

 • Overnachten

  Ontdek de ideale vakantiebestemming in het midden van Nederland. De Kromme Rijnstreek is de perfecte uitvalsbasis voor een dag shoppen, wandelen, fietsen, historie ontdekken of relaxen. Op verschillende plekken in de streek kun je in stijl overnachten, van pittoreske B&B tot aan luxueus hotel, hier vind je het allemaal.

  Overnachten
 • Horeca

  Blijf je een hapje eten? Dat kan zeker in de Kromme Rijnstreek! Er is een ruime keus aan restaurants, eetcafés, lunchzaakjes, koffietentjes en delicatessenwinkels. Duik de sfeervolle straatjes in of installeer jezelf in een restaurant op de gezellige pleinen. 

  Horeca
 • Vaar mee met de Krommerijnder

  Stap aan boord om te onthaasten en te genieten van de mooie natuur en verrassende verhalen. Onderweg wordt informatie gegeven over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede, Cothen en de Kromme Rijn.

  Vaar mee met de Krommerijnder
 • Vaar mee met het Vikingschip

  Een vaart met het Vikingschip Dorestat-1 is een unieke belevenis. De boot is geheel door mensenhanden gemaakt en je krijgt een beeld van een werkelijk Vikingschip! Je kan verschillende tochten maken met schip waarbij je heerlijk kan genieten van de natuur en informatie krijgt over de geschiedenis van de Vikingen, de rivier en Dorestad.

  Vaar mee met het Vikingschip
 • Vaar mee met de Blauwe Bever

  Vanaf de Blauwe Bever ontdek je de prachtige noordoever van de Nederrijn, met zijn kwelmoerassen, wilgen- en populierenbossen, bloemrijke graslanden, kreken en geulen. Door het uitzicht vanaf het open bovendek van het safarischip wordt het landschap al vanaf het water beleefd en maak je kennis met de riviernatuur in de delta van de Nederrijn, aan de voet van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, de Grebbeberg, de Wageningse berg en de Veluwezoom; voorbij Wijk bij Duurstede zijn het de uiterwaarden langs de Lek met zijn forten vanuit de historie van de Hollandse Waterlinie.
   

  Vaar mee met de Blauwe Bever