De Hollandse Waterlinies

Om de Hollandse Waterlinies te zien, heb je wel een paar dagen nodig. Deze oude verdedigingslinie is 200 kilometer lang en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Stelling van Utrecht is het hart van de Hollandse Waterlinies en bestaat uit maar liefst 16 forten, waarvan er 13 in de Kromme Rijnstreek liggen. Bij oorlogsdreiging kon het gebied tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden, zodat de vijand niet kon naderen. Het idee om het water te gebruiken voor de bescherming van het land is uniek in de wereld. De Hollandse Waterlinies is dan ook uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed!

Fort Honswijk luchtfoto

Tegenwoordig hebben de Hollandse Waterlinies een nieuwe functie. Het is een prachtig groen gebied met volop mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Je kunt in de Kromme Rijnstreek enkele van de meest bijzondere onderdelen van de waterlinies bezoeken en de geschiedenis volop beleven. Zo kun je in het Waterliniemuseum op Fort Vechten een interactieve ontdekkingstocht ondernemen over de verdedigingslinie en de toren van fort Honswijk, de oudste en grootste van de Hollandse Waterlinies, bezoeken. Veel forten zijn zowel vanbuiten als vanbinnen te bekijken. Er vinden regelmatig rondleidingen en diverse activiteiten plaats. Informeer bij de VVV naar de mogelijkheden.

Waalse Wetering Tull en 't Waal

Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Op het prachtig gerenoveerde Fort bij Vechten vind je het Waterliniemuseum, dit is een unieke locatie waar twee Werelderfgoederen elkaar kruisen. De Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinies, beide vormen een belangrijk onderdeel van de grote verdedigingslinies in Nederland. Laat je onderdompelen in de ontstaansgeschiedenis met een bezoek aan het Waterliniemuseum. Doe mee aan speurtochten, verken de wandelroutes of bezoek tijdelijke tentoonstellingen. Ook vinden er festivals en bruiloften plaats op deze unieke locatie. Er is van alles te beleven!

 

Bezoek de website

De Stelling van Honswijk

Op het Eiland van Schalkwijk vind je de Stelling van Honswijk. Hier wandel, fiets of kano je door het historische, bijzonder goed bewaard gebleven, waterlinielandschap. Je komt langs forten, verdedigingswerken, inundatiekanaal en open schootsvelden. Met als hoogtepunt Fort Honswijk, waar het oudste en grootste torenfort van de Hollandse Waterlinies is met een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen. Meer informatie over de Stelling van Honswijk op het Eiland van Schalkwijk vind je hier

Voor informatie over leuke activiteiten kan je kijken op: www.forten.nl en www.hollandsewaterlinies.nl

Fort Honswijk

UNESCO Werelderfgoed

Op 26 juli 2021 is de Hollandse Waterlinies op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO-status. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau en heten nu samen de Hollandse Waterlinies. Ze vertellen het bijzondere verhaal de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot was. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties.

Routes langs de Hollandse Waterlinies

Wat te doen