Verrassende plaatsen in de Kromme Rijnstreek

Wijk bij Duurstede

Waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn, daar ligt Wijk bij Duurstede. Deze plaats kent een lange historie en stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad. Een van de voornaamste handelscentra van Europa. Wijk bij Duurstede heeft een prachtige oude binnenstad met vele bezienswaardigheden op cultureel en historisch vlak. Zo is de Grote Kerk op de markt een van de belangrijkste rijksmonumenten in het oude stadshart. Halverwege de 15e eeuw heeft David van Bourgondië deze kerk uitgebouwd tot een driebeukige kruiskerk. Ook heeft hij zijn sporen achtergelaten op Kasteel Duurstede, de Mazijk en het Hof.

Iedere 1e zondag van de maand staat er om 14.00 uur een gids klaar bij het VVV (Markt 24) om je rond te leiden. Zie ook de Uitagenda. Iedere 1e zondag van de maand kun je hier je culturele hart ophalen. De galeries, ateliers en monumenten zijn dan te bezoeken van 13.30 tot 17.00 uur.

Maar Wijk bij Duurstede biedt meer, veel meer. Al wandelend, fietsend of rijdend over de dijken, heb je de prachtige vergezichten over de Lek. En geniet na een heerlijke tocht van de vele terrasjes en restaurants.

Houten

De gemeente Houten ligt ten zuidoosten van Utrecht (tussen de rijkswegen A12 en A27 en de rivier de Lek). Houten was begin jaren zeventig nog een dorp met ongeveer 4.000 inwoners. Inmiddels is Houten een gemeente met ruim 48.000 inwoners. Houten heeft drie centra met winkels en uitgaansgelegenheden. Als eerste het kleinschalige Oude Dorp met gezellige terrasjes en eetgelegenheden aan het plein tussen de kerken. De andere twee centra in Houten zijn Het Rond en Castellum in Houten Zuid. Vanuit deze twee centra kun je overdag om het kwartier in alle richtingen de trein pakken.

Houten is een echte fietsgemeente. Het behoort tot de kopgroep van Nederlandse plaatsen waar inwoners vaker op de fiets dan in de auto stappen voor korte ritjes. Houten draagt daarom met enige trots de titel ‘Fietsstad van Nederland’.

Bunnik

Het dorp Bunnik, omringd door de populaire landgoederen Rhijnauwen en Amlisweerd ligt dichtbij de stad Utrecht. Met goede verbindingen voor trein, bus en auto is Bunnik een goed uitvalsbasis voor leuke uitstapjes. Wil je Bunnik en omgeving vanaf de rivier de Kromme Rijn zien? Vaar dan mee met de Pont van het Landschap. In Bunnik is nog veel terug te vinden van de Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. Fort Vechten en Fort Rhijnauwen en Landgoed Oud-Amelisweerd zijn een bezoek meer dan waard.

Schalkwijk

Schalkwijk is een typisch lintdorp langs de Schalkwijkse Wetering en ligt ook op het Eiland van Schalkwijk. Schalkwijk heeft ca.2.000 inwoners. Schalkwijk telt 46 rijksmonumenten, is bekend van de jeugd-wielerronde ‘Tour de Schalkwijk’ en biedt langs de Lek recreatieve pleisterplaatsen.

Het Eiland van Schalkwijk, met de dorpen Schalkwijk en Tull en ’t Waal is een mooi open en groen gebied. Het eiland dankt zijn naam aan het feit dat het omringd is met water: het Amsterdam Rijnkanaal, de Lek en het Lekkanaal. Het Eiland van Schalkwijk heeft waardevolle natuurgebieden en de landbouw is hier sterk vertegenwoordigd. Op dit eiland is de cultuurhistorie rijkelijk aanwezig. Denk aan de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Klik hier voor meer informatie over de bezienswaardigheden op het Eiland van Schalkwijk.

Cothen

Cothen is een dorp aan de Kromme Rijn. Snuif de geschiedenis op als je door dit dorp wandelt. Het oude gedeelte van het dorp, met onder andere de Brink, de Dorpstraat en de oude hoogstamfruitboomgaard is beschermd dorpsgezicht. Verder zijn de kerktoren van de St Petrus en Pauluskerk, Kasteel Rhijnestein en de stellingkorenmolen ‘Oog in ’t Zeil’ gezichtsbepalend.

Ondanks de kleine omvang van Cothen is er genoeg te beleven. Met de kanotocht bijvoorbeeld is Cothen en de omgeving te bewonderen vanaf de rivier de Kromme Rijn. Als je de molen beklimt, kun je de omgeving vanuit de hoogte waarnemen. Verder zijn er nog vele activiteiten in Cothen zoals de forelvijver, de kaasboerderij "De Brienenshof" en het jaarlijks terugkerende Kersenfestival eind juni.

 

Langbroek – Lint van Kastelen

Langbroek bestond heel vroeger vooral uit moerasbos. Ontginners trokken de moerassen in en groeven weteringen en sloten voor de afwatering. Zo ontstond het copelandschap, ook wel het slagenlandschap genoemd, dat Langbroek zo kenmerkt. De wetering was de belangrijkste manier om het gebied te ontwateren. De karakteristieke woontorens (donjons genoemd) in dit gebied fungeerden aanvankelijk als verdedigbare toren, maar later meer als een statussymbool.

Langbroek is bekend om zijn prachtige kastelen langs de Langbroekerwetering. De kastelen HIndersteyn, Lunenburg, Sandenburg, Walenburg, Weerdesteyn, Zuilenburg en Poortgebouw Groenesteijn zijn allen particulier bezit. Een fietstocht langs de Langbroekerwetering geeft een schitterend beeld van deze kleine juweeltjes, die afgewisseld worden door fraaie boerderijen.

Tull en 't Waal & 't Goy

Tull en ‘t Waal is een klein dorp in de gemeente Houten, liggend op het Eiland van Schalkwijk. Het dorp heeft ongeveer 700 inwoners. Tull en ‘t Waal heeft enkele in goede staat bewaard gebleven boerderijen uit de 18e eeuw, die liggen aan de Lekdijk onder Tull.


’t Goy is een klein pittoresk dorpje binnen de gemeente Houten en ligt tussen de boomgaarden. Hier is het extra mooi om in de bloesemtijd te fietsen en te wandelen. In ’t Goy ligt het fraaie landgoed Wickenbrugh uit 1381. Het landgoed heeft een wit landhuis met een duiventoren, oprijlaan, een historische tuin en een groot bos achter het huis. ’t Goy staat verder bekend om de fruitteelt.

Odijk

Geniet van schoonheid en stilte...

Odijk is een groen dorp met midden in het dorp het hervormde “Witte Kerkje”, de Sint Heribertkerk, dat eigenlijk het koor is van de veel grotere katholieke kerk die hier eerder stond. Vanuit het dorp zijn veel wandelingen langs de Kromme Rijn te maken.

Werkhoven

Werkhoven is een typisch brinkdorp met een kleine kern en is ontstaan in de 8e eeuw onder de naam Wercundia. In de kern van het dorp vind je nog veel historie terug zoals de Sint Stevenskerk met een toren uit de 11e eeuw, opgetrokken uit tufsteen. Ook vind je in Werkhoven karakteristieke monumenten zoals de Watertoren, Molen Rijn en Weert en het kasteel Beverweerd.

Als het fruit rijp is, geniet dan van al dat heerlijke, verse fruit in de boomgaard of bij de boer.