Ontdek Wijk bij Duurstede vanaf het water. Vaar, fiets en wandel mee met stadsdichter André van Zwieten. Overal loopt wel een slootje, een kanaaltje, rivier of forse waterweg. Ontdek een kleine wereld op een ander manier en hoor alles over de geschiedenis van de Kromme Rijn, de Lek en de stadshaven.

De leukste vaarroutes

Vaar mee met de Krommerijnder

De Krommerijnder is een fluisterstille boot waarmee je geruisloos over de Kromme Rijn vaart. Onderweg hoor je alles over het gebied van de schipper en zie je de meest bijzondere plekken.

Naar de Krommerijnder

Vikingschip Dorestat-1

Altijd al eens aan boord van een écht Vikingschip willen stappen? Dit is je kans! Vikingschip Dorestat-1 neemt je mee over het water zoals de Vikingen dit vroeger ook deden.

Naar Vikingschip Dorestat-1

En er is nog veel meer!

Sta jij liever zelf aan het roer? Op verschillende plekken in de Kromme Rijnstreek kun je kano’s huren!

Om een tocht te maken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een heuse Waterlinieplatbodem te huur. Deze Waterlinieplatbodem werd door gebruikt om tussen de forten te patrouilleren en de forten te bevoorraden.

Bij Wijk bij Duurstede verandert de rivier de Nederrijn in de Lek. Langs de Lek kun je heerlijk wandelen en fietsen. Je kunt op de Lek ook mooie vaartochten maken met de Blauwe Bever. In de zomer vaart het Liniepontje op de Lek tussen Fort Honswijk en Fort Everdingen/Werk aan het Spoel. Op vele plaatsen langs de Lek kun je tevens recreëren aan en op het water. Zo is er in Wijk bij Duurstede het mooie recreatiegebied de Gravenbol, in Schalkwijk recreatieterrein de Heulse Waard en in Tull en ’t Waal de Honswijkerplas. 

Voor wie Wijk bij Duurstede met de boot wil bezoeken zijn er 3 mooie havens om je bootje aan te meren; De Wijkse stadshaven (lekker dichtbij de oude binnenstad), Jachthaven Rijn en Lek (als je de vele watersportmogelijkheden op de Lek wilt bekijken) en jachthaven de Lunenburg (als je wilt genieten van rust en de mooie natuur). 

Langs Wijk bij Duurstede stroomt rivier de Lek, dit biedt vissers tal van mogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar snoekbaars, baars, karper of roofblei, de Lek heeft voor elk wat wils en is dan ook zeer populair. Wil je meer weten over vistechnieken en vissen in de Kromme Rijnstreek? Klik dan Hier.