Ontdek Wijk bij Duurstede vanaf het water. Vaar, fiets en wandel mee met stadsdichter André van Zwieten. Overal loopt wel een slootje, een kanaaltje, rivier of forse waterweg. Ontdek een kleine wereld op een ander manier en hoor alles over de geschiedenis van de Kromme Rijn, de Lek en de stadshaven.

Op het water in de Kromme Rijnstreek!

Als je van varen houdt dan kun je in de Kromme Rijnstreek alle kanten uit. 

De Kromme Rijn loopt door het mooie gebied van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Varen op de Kromme Rijn betekent genieten van statige oude landgoederen, van prachtige boomgaarden, van natuurvriendelijke oevers waar flora en fauna welig tiert en natuurlijk vooral van een prachtige slingerende rivier. Je zult verrast zijn door de rust en de schoonheid.

Op de Kromme Rijn kun je vaartochten maken met de nagebouwde trekschuit de Krommerijnder of stap aan boord van een écht Vikingschip. Sta jij liever zelf aan het roer? Op verschillende plekken in de Kromme Rijnstreek kun je kano’s huren!

Om een tocht te maken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een heuse Waterlinieplatbodem te huur. Deze Waterlinieplatbodem werd door gebruikt om tussen de forten te patrouilleren en de forten te bevoorraden.

Ook is er een prachtige kanoroute. Klik hier voor de Godebald kanoroute. 

Bij Wijk bij Duurstede verandert de rivier de Nederrijn in de Lek. Langs de Lek kun je heerlijk wandelen en fietsen. Je kunt op de Lek ook mooie vaartochten maken met de Blauwe Bever. In de zomer vaart het Liniepontje op de Lek tussen Fort Honswijk en Fort Everdingen/Werk aan het Spoel. Op vele plaatsen langs de Lek kun je tevens recreëren aan en op het water. Zo is er in Wijk bij Duurstede het mooie recreatiegebied de Gravenbol, in Schalkwijk recreatieterrein de Heulse Waard en in Tull en ’t Waal de Honswijkerplas. 

Voor wie Wijk bij Duurstede met de boot wil bezoeken zijn er 3 mooie havens om je bootje aan te meren; De Wijkse stadshaven (lekker dichtbij de oude binnenstad), Jachthaven Rijn en Lek (als je de vele watersportmogelijkheden op de Lek wilt bekijken) en jachthaven de Lunenburg (als je wilt genieten van rust en de mooie natuur). 

Ontdek de vele mogelijkheden van de Kromme Rijnstreek op het water!