De Liniepont

GEEN VAARSEIZOEN PONTJES UIT®WAARDE

Kerk-Avezaath – Uit®waarde is op de eerder genomen beslissing, als gevolg van de coronacrisis, om de pontjes vanaf 13 juni te laten varen, teruggekomen.

Door de aanhoudende corona maatregelen en de steeds duidelijker wordende signalen vanuit een aantal vrijwilligers is een onderzoek ingesteld onder de schippers en kaartverkopers. De uitslag hiervan is dat een groot gedeelte van de vrijwilligers niet beschikbaar is voor dit seizoen. Het merendeel van de bemanningsleden horen zelf tot de risicogroep.

Inmiddels is gebleken dat de pontjes kunnen worden beschouwd als een vorm van openbaar vervoer (OV) met de bijbehorende restricties. Alle mensen op de pont moeten 1,5 meter afstand houden, passagiers en bemanning moeten een (zelf meegenomen) mondkapje dragen en de capaciteit van het veer wordt tot 40% teruggebracht.

Deze condities leiden ertoe dat niet op een fatsoenlijke manier gevaren kan worden.
Ook niet met aangepaste vaarschema’s. Er zijn dan te weinig bemanningsleden die onder de huidige omstandigheden bereid zijn de veertjes te varen.

In overleg met de betrokken oevergemeenten is besloten de tien fiets- en voetveren niet in de vaart te brengen. Aan de verduurzaming van de vloot wordt gewoon doorgewerkt. In de tussentijd wordt groot onderhoud en dergelijke aan de ponten uitgevoerd. Ter plaatse zal op de bestaande vaarschemaborden de stremming kenbaar worden gemaakt met een uitleg van het niet varen.

Hopelijk kan er volgend jaar weer gewoon gevaren worden.

Van begin mei tot eind september vaart de Liniepont tussen Werk aan de Groenweg, Werk aan het Spoel en Fort Everdingen. De oversteek met dit voet- en fietsveer is leuk om te combineren met een wandeling of fietstocht in het gebied. Ook een korte wandelroute (3 km) met kinderen is mogelijk. Zowel Werk aan de Groeneweg als Werk aan het Spoel (met leuke horeca) zijn bijzonder leuke plekken voor kinderen. Ontdek het allemaal met bijvoorbeeld de VVV wandelroute “Rondje Liniepontje” of de VVV fietsroute “Langs Lek en Linie”.

In de regel vaart de pont van haf mei tot half september dagelijks. Van begin mei tot half juni en van half tot eind september alleen in het weekend.