De Romeinse Limes
Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis en wilt weten waar de noordgrens van het Romeinse Rijk liep, dan is het de moeite waard om de Romeinse Limes te bezoeken. De Kromme Rijn vormde een onderdeel van deze noordgrens. ‘Fort Fectio’, vlak bij het huidige Fort Vechten, was een van de oudste forten langs de limes. Op verschillende plekken in de Kromme Rijnstreek hebben archeologen Romeinse vondsten gedaan. Zo is bijvoorbeeld bij Wijk bij Duurstede de helm van soldaat Titus gevonden (te zien in museum Dorestad) en ook in het huidige Houten kun je Romeinse historie zien. In de Romeinse tijd was deze streek al ‘het buiten van Utrecht’. De villa’s in Romeinse stijl waren daar getuige van.
In de Kromme Rijnstreek kun je diverse fiets- en wandeltochten maken via de mooie routes langs de Romeinse Limes. Deze routes voeren je langs de ‘Romeinse Rijn’ en met een beetje fantasie zie je hoe het landschap er vroeger uitzag. Bij Vechten kun je de contouren van een Romeins Castellum te bekijken en een Romeinse wachtoren te beklimmen. In het nabijgelegen Waterliniemuseum kun je een permanente tentoonstelling bezoeken over de Romeinse aanwezigheid in het gebied. Tot slot wanen kinderen zich in de Romeinse wereld in het speelbos Nieuw Wulven.
Geschiedenis
De (Kromme) Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze grens staat bekend als de Romeinse Limes. In Nederland loopt de Limes (vanaf ongeveer 50 n.Chr.) langs de ‘Romeinse Rijn’ (nu de Rijn, Nederrijn, Kromme Rijn, Leidsche Rijn en Oude Rijn).
Ter verdediging van de grens zijn op verschillende plekken forten gebouwd. Zo lag ook ‘Fort Fectio’ aan de rivier, vlak bij het huidige Fort Vechten. Dit was een van de oudste forten langs de limes in Nederland. Fectio was een strategisch belangrijke plek, omdat het vlak bij de splitsing van de Rijn met de Vecht ligt. Fort Fectio, onderdeel van de Romeinse Limes is onlangs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Fort Fectio is voor Utrecht uitzonderlijk groot en na castra Nijmegen de oudste Romeinse legerplaats van Nederland. Naast het fort is een vicus, een civiele nederzetting, de voorganger van het huidige plaatsje Vechten. Vlak bij Wijk bij Duurstede heeft men voorwerpen gevonden die wijzen op een tweede fort in de streek, genaamd Levefanum. Er zijn militaire helmen gevonden, waaronder ‘ de helm van Titus’, die nu te zien zijn in museum Dorestad. Ook in het huidige Houten is sprake van Romeinse historie. Zelfs in de tijd van de Romeinen was de streek al ‘het buiten van Utrecht’, waar de villa’s in Romeinse stijl getuige van waren.
Wil je eens een kijkje nemen tussen al deze eeuwenoude overblijfselen? Volg dan de audio tour! Met een koptelefoon op en een app op je mobiel hoor én zie je alles van Fort Fectio.
Bekijk audiotour
Historische Routes
-
Limesroute (fietsroute)
Door heel Nederland, van Katwijk naar Berg en Dal. Genomineerd voor fietsroute v/h jaar 2019.
Bezoek de sporen van de oude grens -
Romeinse Limespad (route 8)
Wandelroute van het jaar 2019!
De etappe gaat dwars door Utrecht met bijzonder hofjes, stadsparken, steegjes en grachten, je krijgt het allemaal te zien. Midden in de stad prijkt Utrechts trots en oriëntatiepunt de Domtoren. Het eindpunt is Fort Vechten maar ook in de Romeinse tijd was hier al een fort: Castellum Fectio.
Ontdek Castellum Fectio -
Tour de Krommerijn
Het rivierenlandschap ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. Een gebied met fruitboomgaarden, de Kromme Rijn, agrarisch landschap, bos Nieuw Wulven, landgoederen, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. Het is een prachtig gebied voor een ontspannen fietstocht.
Ontdek de Kromme Rijnstreek