De Romeinse Limes

Als geschiedenis je interesseert en je wilt weten waar de noordgrens van het Romeinse Rijk was, is een bezoek aan de Romeinse Limes de moeite waard. De Kromme Rijn vormde een onderdeel van deze noordgrens. ‘Castellum Fectio, nabij het huidige Fort bij Vechten, was een van de oudste forten langs de Limes. In de Kromme Rijnstreek zijn Romeinse vondsten gedaan, zoals de helm van soldaat Titus bij Wijk bij Duurstede (te zien in museum Dorestad) en sporen van Romeinse historie in Houten. Fiets- en wandelroutes langs de Limes bieden een kijkje in het verleden, met mogelijkheden om bij Vechten een Romeins Castellum en wachtoren te bezichtigen, en in het Waterliniemuseum een permanente tentoonstelling over de Romeinse aanwezigheid te bekijken. Voor kinderen is er het speelbos Nieuw Wulven waar ze zich in de Romeinse wereld kunnen wanen.

Geschiedenis

De (Kromme) Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze grens staat bekend als de Romeinse Limes. In Nederland loopt de Limes (vanaf ongeveer 50 n.Chr.) langs de ‘Romeinse Rijn’ (nu de Rijn, Nederrijn, Kromme Rijn, Leidsche Rijn en Oude Rijn). Ter verdediging van de grens zijn op verschillende plekken forten gebouwd. Zo lag ook ‘Castellum Fectio’ aan de rivier, vlak bij het huidige Fort Vechten. Dit was een van de oudste forten langs de limes in Nederland. Fectio was een strategisch belangrijke plek, omdat het vlak bij de splitsing van de Rijn met de Vecht ligt. Fort Fectio, onderdeel van de Romeinse Limes is onlangs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.   

Historische Routes

 • Limesroute (fietsroute)

  Door heel Nederland, van Katwijk naar Berg en Dal. Genomineerd voor fietsroute v/h jaar 2019. 

  Bezoek de sporen van de oude grens
  Limesroute (fietsroute)
 • Romeinse Limespad (route 8)

  De etappe gaat dwars door Utrecht met bijzonder hofjes, stadsparken, steegjes en grachten, je krijgt het allemaal te zien. Midden in de stad prijkt Utrechts trots en oriëntatiepunt de Domtoren. Het eindpunt is Fort Vechten maar ook in de Romeinse tijd was hier al een fort: Castellum Fectio.

  Ontdek Castellum Fectio
  Romeinse Limespad (route 8)
 • Romeinen langs de Kromme Rijn

  Utrecht is gebouwd op de resten van een Romeins fort. Net buiten de stad ligt het machtige castellum Fectio, het grootste grensfort langs de limes, waarvan de fundamenten weer zichtbaar zijn gemaakt. Hiervandaan fiets je door een groen rivierenlandschap naar Wijk bij Duurstede, met de Kromme Rijn als rode draad.

  Ontdek de Kromme Rijnstreek
  Romeinen langs de Kromme Rijn

Castellum Fectio is voor Utrecht uitzonderlijk groot en na castra Nijmegen de oudste Romeinse legerplaats van Nederland. Naast het fort is een vicus, een civiele nederzetting, de voorganger van het huidige plaatsje Vechten. Vlak bij Wijk bij Duurstede heeft men voorwerpen gevonden die wijzen op een tweede fort in de streek, genaamd Levefanum. Er zijn militaire helmen gevonden, waaronder ‘ de helm van Titus’, die nu te zien zijn in museum Dorestad. Ook in het huidige Houten is sprake van Romeinse historie. Zelfs in de tijd van de Romeinen was de streek al ‘het buiten van Utrecht’, waar de villa’s in Romeinse stijl getuige van waren.

Wil je eens een kijkje nemen tussen al deze eeuwenoude overblijfselen? Volg dan de audio tour! Met een koptelefoon op en een app op je mobiel hoor én zie je alles van Castellum Fectio.

Bekijk audiotour