Dag van het Kasteel - Kasteel Amerongen

Dit jaar vindt de Dag van het Kasteel plaats tijdens het hele pinksterweekend. Bezoek Kasteel Amerongen van 17 – 20 mei en ontdek meer over het thema ‘Aan Tafel’, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur bij het Kasteel. 

Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden bijvoorbeeld vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken.

Neem een kijkje in de keuken

Op diverse plekken in Kasteel Amerongen kun je meer leren over de voedselcultuur: wat dacht je van de prachtige moestuin? Het hele jaar door werken onze vrijwilligers hard om deze te onderhouden. Vroeger kon de moestuin een Kasteel of buitenplaats volledig zelfvoorzienend maken. Ook vind je een ijskelder bij Kasteel Amerongen, die hielp om vroeger het eten te bewaren. Nu wordt de kelder vooral gebruikt door vleermuizen.

Ook binnen in Kasteel Amerongen is er van alles te vinden rondom het thema. Bezoek bijvoorbeeld ook de keuken, waar al het eten werd gemaakt en geconserveerd. Ook de eetkamer en alle serviezen zijn een prachtig voorbeeld van de voedselcultuur binnen het Kasteel.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 20 mei 2024 11.00 - 17.00 uur