Op het Eiland van Schalkwijk is het historische landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bijzonder goed bewaard gebleven en nog volop beleefbaar. Hier vormt Fort Honswijk samen met Lunet aan de Snel, Werk aan de Korte Uitweg, Gedekte Gemeenschapsweg, Werk aan de Groene Weg, Werk aan de Waalse Wetering, inundatiekanaal en open schootsvelden een bijzonder gaaf gebleven waterlinielandschap. De Stelling van Honswijk vorm het hart van de waterlinie en is een waar openluchtmuseum voor liefhebbers van cultuurhistorie en natuurbeleving.

Via één van de mooie fiets- of wandelroutes kun je het gebied verkennen en de verschillende forten en andere bezienswaardigheden bezoeken. Startpunt voor de meeste routes zijn de TOP’s bij Pand Pannenkoek in Schalkwijk en de Linielanding langs de A27 (afslag 28 Nieuwegein).

Ook kun je via een oversteek met de Liniepont een bezoekje brengen aan de forten Everdingen en Werk aan het Spoel aan de overzijde van de Lek. In het gebied zijn ook steeds meer mogelijkheden om te kanoën. Kano’s zijn te huur bij Fort WKU en Hajé restaurant de Linielanding.

Fort Honswijk luchtfoto

UNESCO Werelderfgoed

Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig groen gebied waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland en genomineerd om in 2020 te worden aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.

Het Eiland van Schalkwijk herbergt een aantal bijzonder onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die via fiets- en wandelroutes met elkaar verbonden zijn.

Waalse Wetering Tull en 't Waal

Werk aan de Korte Uitweg

Vlakbij de rivier de Lek, op het eiland van Schalkwijk, ligt Fort WKU. Daar waar de ijsvogel over het water scheert, je het gras kan horen ruisen, vind je een theehuis en een natuurkampeerterrein.

Er is van alles te doen in en om het fort. Van een kopje koffie of lunch na een fietstocht of wandeling tot een ‘groene’ vakantie op het natuurkampeerterrein, waar je ook kunt overnachten in een echte forthut. Van een zakelijke vergadering of borrel tot een culinaire workshop. Laat je verrassen op deze unieke locatie. Er wordt het hele jaar leuke activiteiten op het fort georganiseerd. 

Dit fort werk werd tussen 1876-1879 gerealiseerd als ondersteuning van fort Honswijk. Het werk heeft een bomvrije kazerne, een opslagloods en een munitiemagazijn.

Voor meer informatie klik hier

Fort Honswijk

Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, is één van de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren van fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen. 

Voor meer informatie klik hier

Fort Honswijk

Lunet aan de Snel

Enigszins verscholen in het groen, tussen Fort Honswijk en Werk aan de Korte Uitweg, ligt aan de Gedekte Gemeenschapsweg het kleine maar karakteristieke fort Lunet aan de Snel. In dit fort wordt de bijzondere rol van water in onze samenleving en ook de bijzondere eigenschappen van water voor het voetlicht gebracht. Tevens is er op het fort ruimte voor mensen die in deze bijzondere omgeving andersoortige (groeps)activiteiten willen ontplooien of gewoon willen genieten van de rust en schoonheid die dit gebied biedt. Ook is de buitenwal van het fort opengesteld voor wandelaars.

Het Lunet aan de Snel (1845-1846) is een verdedigingswerk 300 meter ten noorden van Fort Honswijk. Vanuit deze aarden wal kon een aanval op Fort Honswijk vanuit het noordoosten worden weerstaan. Ook kon een gedeelte van de Lekdijk onder vuur worden genomen, dat vanaf Fort Honswijk niet mogelijk was. 

Voor meer informatie klik hier

Lunet aan de Snel

Werk aan de Waalse Wetering

Dit Werk is gebouwd in 1875-1878 en omvat een bomvrije remise en een fortwachterswoning.Het werk was in noodgevallen geschikt voor de huisvesting van maximaal 95 manschappen.

Het fort is vrij toegankelijk en je kunt er genieten van een wijds panorama van het Eiland van Schalkwijk en een wandeling maken naar het vlakbij gelegen Verdronken Bos, waar je via een vlonderpad over het water loopt

Voor meer informatie klik hier

Werk aan de Groeneweg

Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt, ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. De infanteriestelling uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen, 55 groepsschuilplaatsen en mooie fruitbomen.

Het terrein is een fantastische speelplek voor kinderen. Je kunt hier heerlijk struinen, door een loopgraaf kruipen, verstoppertje spelen en er een spannende speur- en beleefroute lopen van ca. 2 km met soldaat Vendrik als je gids.

Voor meer informatie klik hier

Liniepont

Als je vanaf Werk aan de Groeneweg 10 minuten door de uiterwaarden loopt of een paar minuten fietst kom je bij een opstapplek voor voet- en fietsveer de Liniepont. Hiermee kun je de Lek oversteken naar Werk aan het Spoel en Fort Everdingen. Er zijn diverse korte en langere wandelrondjes mogelijk.

Ook leuk voor kinderen!

Voor meer informatie klik hier

Waterbergingsgebied Blokhoven

Aan de Achterdijk in Schalkwijk ligt het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Om wateroverlast bij hevige regenval in Schalkwijk te voorkomen, kan in het gebied 23.000 m3 water worden opgevangen. Dit is ongeveer evenveel als tien Olympische zwembaden. Het gebied ligt midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de zomerperiode wordt het tweemaal per maand onder water gezet, zodat het principe van ‘inundatie’ (land onder water zetten) van de waterlinie voor bezoekers tot leven komt. Als hevige of langdurige regenval verwacht wordt kan het waterschap besluiten de inundatie niet door te laten gaan. Het gebied is dan nodig voor waterberging.

Voor meer informatie klik hier

 

Linielanding

De Linielanding, bij afslag 28 Nieuwegein van de A27, is voor bezoekers dé plek waar zij parkeren en vervolgens te voet, per fiets of kano het waterliniegebied verkennen. Vanaf deze plaats start een aantal mooie wandelingen en fietsroutes naar het Eiland van Schalkwijk en het monumentale Vreeswijk. Ook zijn er kano’s te huur. Vergeet niet eerst te genieten van de lekkere en gezonde gerechten bij Hajé Restaurants. Bij Hajé zijn ook zalen beschikbaar voor feesten, borrels of vergaderingen, mét uitzicht op het prachtige waterlinielandschap. 

Voor meer informatie klik hier