De Kromme Rijn

Om alle bijzonderheden van de hele streek te zien en te ervaren, kun je het water van de Kromme Rijn volgen. Dit is de ‘rode draad’ door de Kromme Rijnstreek. De Kromme Rijn vormt de noordgrens van het Romeinse Rijk, het voedt de bodem voor de kersen- en fruitteelt, de kastelen en landgoederen liggen hierlangs en het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op de westoever werd de handelsplaats Dorestad gesticht, het tegenwoordige Wijk bij Duurstede. Een prachtig oud stadje dat de moeite van een bezoek meer dan waard is met de prachtige oude huizen en leuke winkeltjes.

De Kromme Rijn is een belangrijke transportroute tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede en het vormt een prima route voor fietsers en wandelaars. Bij mooi weer is het een fijne plek voor een picknick of om zomaar even weg te zijn van de hectiek van alledag. Op meerdere plekken kun je een kano huren en je kunt met de originele trekschuit ‘de Krommerijnder’ een tocht over de rivier maken. Zwemmen in de Kromme Rijn wordt afgeraden. Wandel-, fiets- en vaarroutes zijn te verkrijgen bij VVV Kromme Rijnstreek.

Geschiedenis

De Kromme Rijn is ongeveer 1000 jaar voor Christus ontstaan. Het landschap van de Kromme Rijnstreek is gevormd door de zich steeds verleggende en meanderende rivier. De hoger gelegen oeverwallen waren plekken om veilig te wonen zonder natte voeten te krijgen. De rivier was vanaf onze jaartelling de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Later is op de westoever de handelsplaats Dorestad, nu Wijk bij Duurstede, gesticht.

In 1122 is de Kromme Rijn in opdracht van Bisschop Godebald bij Wijk bij Duurstede afgedamd om het overstromingsrisico te beperken. Na de afdamming vormde de rivier een belangrijke transportroute tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede.

De rivier verbindt de thema’s van de streek. Als noordgrens van het Romeinse Rijk, als voedingsbodem voor de kersen- en fruitteelt, als landschappelijk element voor de kastelen en landgoederen en als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Routes langs en op de Kromme Rijn

 • Kromme Rijnpad

  De route gaat niet alleen over een oud jaagpad, maar ook door karakteristieke dorpen, steden én over nieuw aangelegde paden. Er zijn zelfs speciaal een aantal ontbrekende wandelverbindingen gerealiseerd om het wandelen langs de Kromme Rijn mogelijk te maken. 

  Ontdek de Kromme Rijn
  Kromme Rijnpad
 • Pont van het Landschap vaarroute

  Vaar over de Kromme Rijn en ontdek alles over de Kromme Rijnstreek, de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinie! De route gaat van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. 

  Vaar mee en ontdek de Kromme Rijn
  Pont van het Landschap vaarroute
 • Godebaldkanoroute vaarroute

  De route gaat over de Kromme Rijn, Langbroekerwetering en Cothergrift. In ontwikkeling met recreatieve organisaties en ondernemers in de gemeenten Wijk bij Duurstede, Bunnik en Driebergen.

  Erop uit met de kano
  Godebaldkanoroute vaarroute

Wat te doen