Kersen- en fruitteelt

De Kromme Rijnstreek is in ieder jaargetijde de moeite waard om te bezoeken. De streek is bekend door de fruitteelt, vooral door de kersenteelt, die al stamt uit de Romeinse tijd.

In de lente kun je de prachtige bloesem in het gebied bewonderen op de fiets, wandelend of varend. Daarvoor zijn diverse wandel-, fiets- en vaarroutes beschikbaar.

In de zomer is het ‘kersentijd’. Wanneer de kersen worden geoogst, kun je er overal in de streek van genieten. De kersen zijn te koop ‘onder de hut’ bij een van de vele kersenstalletjes of landwinkels en er zijn heerlijke verse kersengebakjes te proeven op diverse zonnige terrassen. In de kersentijd zijn de diverse evenementen een bezoek meer dan waard zijn, zoals het Kersenfestival, het NK Kersenpitspugen, Kersenpop, dineren in de boomgaard en nog veel meer.

In de oogsttijd, aan het begin van de herfst, kun je verse appels, peren, pruimen en andere lokale en biologische producten proeven en kopen bij een van de vele fruitstalletjes of landwinkels.

Wil je meer wil weten over de rijke historie van de kersenteelt? Dan kun je het hele jaar terecht in het interactieve Kersenmuseum op het fruitteeltbedrijf van Theo en Martine Vernooy.

Geschiedenis

Toen de Romeinen in ons land waren, benutten ze de vruchtbare grond rondom de Kromme Rijn om boomgaarden aan te planten. Zo kwamen de kersen in Nederland. Ze waren daarmee de eersten die startten met fruitteelt op grote schaal. Tot op de dag van vandaag wordt er vanuit de streek fruit verhandeld naar de rest van Nederland en naar het buitenland.

De eerste tekenen van kersenteelt en -handel stammen uit de 17e eeuw, vooral langs de oude rivierlopen. In de Kromme Rijnstreek ontstond een levendige kersenhandel. Zodra de eerste oogst was binnengehaald, vervoerden ze deze naar de grotere steden en soms ook naar het buitenland. Voor het transport over water was een speciale trekschuit ontwikkeld: de Krommerijnder.

De beeldbepalende hoogstamboomgaarden hebben op den duur plaatsgemaakt voor laagstamboomgaarden, omdat men daar het fruit gemakkelijker van kon plukken. Kersen, pruimen, appels en peren komen tegenwoordig uit deze meer rendabele boomgaarden. De hoogstamboomgaarden zijn nu ‘agrarisch erfgoed’. Verschillende telers uit de Kromme Rijnstreek proberen dit erfgoed in stand te houden.

Routes door de fruitstreek

Nog meer interessante plekken in de fruitstreek