Huis Doorn

Keizerlijk landhuis en hofcultuur op de Utrechtse Heuvelrug.
Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is tegenwoordig een museum en één van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht.

Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.

Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II (1859-1941) met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang.

De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum dat net als Museum Huis Doorn veel Duitse bezoekers trekt.

Vlakbij het Poortgebouw is een kleine witte kapel te vinden.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de Huize Doorn met de inhoud van 59 treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de vorstelijke kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Ze vormen een decor van Europese allure en eeuwenlange vorstelijke Duitse geschiedenis. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase.

De voormalige keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum en is onder leiding van een goed geïnformeerde gids te bezoeken. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn.

Openingstijden

 • elke maandaggesloten
 • elke dinsdag13.00 - 17.00 uur
 • elke woensdag13.00 - 17.00 uur
 • elke donderdag13.00 - 17.00 uur
 • elke vrijdag13.00 - 17.00 uur
 • elke zaterdag12.00 - 17.00 uur
 • elke zondag12.00 - 17.00 uur
 • Laatste rondleiding start om 16:00 uur. Op alle dagen wordt om 13:30 uur een Duitstalige rondleiding aangeboden. Op de 1e en 3e zondag van de maand zijn er geen rondleidingen, het Huis is dan op eigen gelegenheid te bezoeken.

Prijzen

 • MUSEUM HUIS DOORN
  Volwassenen: € 12,-
  Kinderen 7-18 jaar: € 6,-
  Kinderen tot 7 jaar: gratis
  CJP: € 8,-
  Museumkaarthouders: gratis

  De prijs is inclusief de rondleiding.

  PAVILJOEN NEDERLAND EN DE EERSTE WERELDOORLOG
  Volwassenen: € 6,-
  Kinderen 7-18 jaar: € 3,-
  Kinderen tot 7 jaar: gratis
  CJP: € 5,-
  Museumkaarthouders: gratis

  COMBIKAART MUSEUM & PAVILJOEN
  Volwassenen: € 15,-
  Kinderen 7-18 jaar: € 7,50
  Kinderen tot 7 jaar: gratis
  CJP: € 12,-
  Museumkaarthouders: gratis

  GROEPSTARIEVEN (vanaf 20 personen)
  Museum: € 10,50
  Paviljoen: € 5,-
  Museum & Paviljoen: € 13,50