Rijk aan historie

De Kromme Rijnstreek is rijk aan cultuurhistorie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Limes (oude grens van het Romeinse Rijk) doorkruisen de Kromme Rijnstreek. Het is een prachtig gebied waar je de geschiedenis volop kunt beleven. De landgoederen, buitenhuizen en kastelen zijn gezichtsbepalend voor de natuurgebieden in de Kromme Rijnstreek.

Dorestad

Waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn, daar ligt Wijk bij Duurstede. Deze plaats kent een lange historie en stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad. Een van de voornaamste handelscentra van Europa. Wijk bij Duurstede heeft een prachtige oude binnenstad met vele bezienswaardigheden op cultureel en historisch vlak. Zo is de Grote Kerk op de markt een van de belangrijkste rijksmonumenten in het oude stadshart. Halverwege de 15e eeuw heeft David van Bourgondiƫ deze kerk uitgebouwd tot een driebeukige kruiskerk. Ook heeft hij zijn sporen achtergelaten op Kasteel Duurstede, de Mazijk en het Hof.

Meer info over een wandeling met gids

De molen

Deze unieke op een stadspoort (Leuterpoort) gebouwde molen wordt ten onrechte ook wel "De molen van Ruysdael" genoemd en geniet daarom grote bekendheid.

De molen van Ruysdael

De molen op het schilderij van Ruysdael is echter een torenmolen iets westelijker tegen de stadswal te Wijk bij Duurstede, waarvan de fundamenten nog steeds zijn te vinden in Langs de Wal, tegenover huisnr. 53.
De korenmolen "Rijn en Lek" is oorspronkelijk rond 1648 gebouwd als runmolen. Run is fijngemalen eikenschors dat in het proces van het leerlooien als grondstof wordt gebruikt.
Al heel lang is de molen als korenmolen met twee koppels maalstenen ingericht.