Rondleiding Fort Honswijk

Over Fort Honswijk

Fort Honswijk, schitterend gelegen aan de rivier de Lek, is een cultuurhistorisch en landschappelijk icoon. Het vormt het monumentale hart van het meest complete waterlinielandschap van Nederland, de zogenaamde Stelling van Honswijk, iets ten zuiden van Utrecht. Het is ook het oudste en grootste torenfort van het grootste rijksmonument van Nederland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie die is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Naast zijn ligging, is de toren van Fort Honswijk van een buitengewone schoonheid. Samen met de fortwal, is dit het oudste deel van het fort (1842). Wie er binnengaat, wordt betoverd door een besloten, geheimzinnige wereld. Bekijk de website van Fort Honswijk voor meer informatie over activiteiten en rondleidingen op het fort. 

Nachtfort

Fort Honswijk maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie, sinds 2021 bekroond tot UNESCO Wereld Erfgoed. Een 200 kilometer lange linie met 96 forten, 6 vestingen en 2 kastelen, waarin Honswijk misschien wel een van de best bewaarde forten is gebleven. Als een bastion van de Hollandse Waterlinie, vertegenwoordigt Fort Honswijk niet alleen een rijke historie, maar ook een belofte voor de toekomst. 

Dit is een groots experiment, en vooral bedoeld een thuishaven te creëren voor wie de dag in de drukke randstad niet voldoende is. Binnen de muren van Fort Honswijk vermengen vleermuizen, uilen en andere nachtelijke verschijnselen zich met hedendaagse kunst, ongerepte natuur en cultureel erfgoed. Samen met een gepassioneerde groep ondernemers, creatievelingen en fortliefhebbers, worden pop-up restaurants, culturele evenementen en accommodaties georganiseerd, waardoor een onvergetelijke ervaring ontstaat. Dit alles wordt aangevuld met een inspirerend en stimulerend programma, met als doel een fris perspectief te bieden. Bekijk ook de website van Nachtfort!

Wanneer

  • Elke zondag 14.00 - 15.30 uur

Prijzen

  • Volwassenen€ 4,50
  • Kinderen€ 2,50 3-12 jaar (0-3 jaar gratis)
  • Voor aanvang van de rondleiding te betalen. Alleen gepaste en contante betalingen kunnen worden geaccepteerd.