Kersenfestival Cothen

Landwinkel de Kersenhut (boomgaard)
Groenewoudseweg 18
3945 BC Cothen

Eindelijk! Na twee jaar zonder Kersenfestival Cothen hebben we het draaiboek uit de la gehaald en zijn met goede moed en vol enthousiasme gestart met de organisatie van de 20e editie van het énige échte Kersenfestival van Nederland. Wij hebben er héél véél zin in om iedereen weer te ontmoeten! Het wordt een festival zoals vanouds, ofwel; twee dagen feest in de kersenboomgaard! Noteer de data vast in uw agenda!

Hoe het ooit begon....

In 2000 ontstond het idee om in de hoogstam kersenboomgaard een kersenfestival te organiseren. Zo kon de vergeten kersenteelt weer op de kaart worden gezet en was het tevens een mooie gelegenheid om de consument kennis laten maken met dit oer-Hollandse product. Inmiddels is de Hollandse kers niet meer weg te denken uit onze streek, net als Het Kersenfestival Cothen. Dit evenement, wat altijd het laatste weekend van juni wordt gehouden, is inmiddels uitgegroeid tot een groot en gezellig festival met bezoekers uit binnen- en buitenland.

Wat is er te doen?

Onder onze hoogstam kersenbomen wordt de Kersenmarkt gehouden. Hier vindt u een gevarieerd aanbod van o.a. streekproducten, sieraden, brocante, hoeden, tassen en andere snuisterijen. Daarnaast kunt u genieten van kersenijs, Luikse wafels met warme kersen, koffie/thee met een kersenvlaaitje en natuurlijk van de vers geplukte kersen uit onze boomgaard. Verder rijdt tijdens het kersenfestival de kersentrein ("De Kersexpress") door de boomgaard, zijn er demonstraties van o.a. de jachthondenvereniging en kan er een bezoek worden gebracht aan Het Kersenmuseum
Daar wordt ieder uur in de veilingzaal "live" geveild en kunt u kijken of u met een bod via de veilingklok goede zaken kunt doen. Natuurlijk ontbreekt de muziek op beide dagen niet in onze boomgaard. De inmiddels vertrouwde muzikale optredens zorgen voor een vrolijke noot op dit festival.

Speciaal voor de kinderen hebben we een speelplein. Hier mag met krijt op de tafel worden getekend, en kan er gesprongen en gerend worden op de "stormbaan" of de trampoline.
In de boomgaard is een kersenspeurtocht uitgezet, om zo spelenderwijs alles over de kersenteelt te leren!
Ieder jaar geven we een vereniging de gelegenheid om de kersenpitspuuwwedstrijd te organiseren. Tegen een kleine vergoeding waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel, kunt u hier mooie prijzen winnen.

Tijdens dit festival is meestal 1 dag de mobiele sap-persmachine aanwezig zodat u kunt zien hoe uit fruit (appels, peren, kersen) sap wordt geperst. Het sap wordt in zakken opgevangen en in vacuüm verpakt. En hoe leuk is het om een vers geperste sappentap mee naar huis te nemen. Verser kan niet!

Klik hier voor de routebeschrijving naar Het Kersenfestival.
Hier leest u ook welke huisregels en faciliteiten er zijn.

Aan het programma voor 2022 wordt op dit moment hard gewerkt. Wij hopen eind maart het definitieve programma bekend te kunnen maken. Nieuwe ontwikkelingen worden bekend gemaakt via deze website en onze social media kanalen.

Een nieuwe activiteit! De Kersenrun

Op de tweede festivaldag (zondagmorgen) houden we De Kersenrun. In onze kersenboomgaard hebben we een hardloopparcours uitgezet voor 4 afstanden (750m, 1500m, 5 km en 10 km). De Kersenrun is een nieuwe activiteit die wij ter gelegenheid van het jubileumjaar op het programma hebben gezet. Wanneer dit een succes blijkt, zal dit een jaarlijks terugkerende activiteit worden op het Kersenfestival.
Kersen eten en voldoende (buiten) bewegen is een gezonde combinatie!

• dagelijks vanaf 25 juni 2022 t/m 26 juni 2022

• Gratis