Museum Dijkmagazijn De Heul

Contact

Museum Dijkmagazijn De Heul
Provincialeweg 70
3868 JK Schalkwijk
Plan je route

Museum Dijkmagazijn De Heul is het dorpsmuseum van Schalkwijk en Tull en ’t Waal. In het museum is van alles te zien over de ruim 2000 jaar oude geschiedenis op het Eiland van Schalkwijk.

Die geschiedenis begint bij inheemse volken en Romeinen die woonden op de hoge gronden langs de Lek. Daarvan zijn archeologische vondsten te zien. Ongeveer 500 jaar oud zijn de vondsten uit de gracht van het kasteel (ridderhofstad) Schalkwijk.

Dat kasteel is er niet meer, wel een maquette van ruim één bij anderhalve meter groot. Te zien is hoe Johan Strick van Linschoten, maarschalk van het Sticht, in 1651 het kasteel belegert om een einde te maken aan het opdragen van de mis in de kapel van het kasteel. Behalve het kasteel is ook het omliggende terrein te zien, inclusief grachten en de huidige tuin van Jonkheer Ram.

Het museum laat steeds wisselende tentoonstellingen zien over de geschiedenis van de dorpen Schalkwijk en Tull en ’t Waal. 
Het museumgebouw, voorheen het hoofdmagazijn van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams, is op zich ook al de moeite waard om te bekijken.

Openingstijden

  • Geopend op de laatste zondag van de maand (behalve in december) van 11.00 tot 16.00 uur.

Prijzen

  • Gratis