Theehuis Rhijnauwen

Theehuis Rhijnauwen is een authenthiek theehuis met prachtig terras. Het pannenkoekenrestaurant ligt op een fantastische plek aan de Kromme Rijn en midden in de bossen van het landgoed Rhijnauwen. Er is genoeg ruimte en tal van mogelijkheden rond het theehuis om er een leuk dagje uit van te maken. Eerst even wandelen, en daarna lekker uitpuffen met een welverdiend drankje aan het water op het terras. In combinatie met het restaurant zijn verschillende activiteiten mogelijk: wandelen, fietsen, kanovaren, een sloep huren, of een bezoek aan Fort Rhijnauwen!

Rhijnauwen is ideaal om met kinderen naar toe te gaan. In het restaurant zijn kleurplaten, kinderstoelen, een leuke kinderhoek en natuurlijk de lekkerste kinderpannenkoeken. Buiten een fantastische speeltuin waar de kinderen geen genoeg van krijgen, groot genoeg om ze een lange tijd te vermaken. Verder hebben we 2 ezels staan Carlos en Isabella, en een aantal geitjes die je van dichtbij kan bekijken.

Markant gebouw met rijke geschiedenis

Het bestaan van het theehuis en zijn omgeving zijn een direct gevolg van het bestaan van de hollandse waterline. De landgoederen Rhijnauwen/Amelisweerd dankt zijn behoud tot vandaag de dag aan de militaire functie van dit gebied.  De gemeente heeft begin vorige eeuw het landgoed gekocht van de laatste particuliere eigenaren van de ridderhofsteden en bijbehorende landgoederen, Bosch van Drakestein en Strick van Linschoten. Theehuizen en -tuinen waren in die tijd heel hip. Na de aanschaf van de landgoederen heeft de gemeente direct het Theehuis laten bouwen als uitspanning voor de burgerij van Utrecht en omgeving. Het theehuis is gebouwd in de stijl van de  Amsterdamse school, gelijk met het paviljoen in het Wilhelminapark in Utrecht door archirect K. van der Gaast.

Het theehuis werd in 1997 uitgebreid met een ontwerp van architect Bertus Mulder, een leerling van Gerrit Rietveld. Hij koos voor verbreken van de originele bouwstijl omdat ‘ het anders lijkt of er niets is gebeurt en alsof de tijd heeft stilgestaan’. De uitbreiding, waaronder een paviljoen in Japanse stijl, loopt via de veranda op een natuurlijke wijze over in de toen opnieuw aangelegde Japanse tuin. De uitbreiding mocht dus wel anders worden, maar moest de herkenbare sfeer behouden