500 jaar Reformatie

Contact

Adres:
VVV Wijk bij Duurstede
Markt 24
3961 BC Wijk bij Duurstede
Plan je route

Vier activiteiten rond 500 jaar Reformatie

 

Rond de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede worden eind oktober vier activiteiten georganiseerd in het kader van 500 jaar Reformatie. Op 31 oktober 1517 publiceerde Maarten Luther in het Duitse Wittenberg zijn befaamde 95 stellingen. Dit gebeuren had grote gevolgen, zowel voor de kerk als de Europese cultuur. Tot vandaag de dag zijn de gevolgen merkbaar. Van 28-31 oktober wordt dit in vier voor iedereen gratis toegankelijke activiteiten herdacht: Calypso toont een film over het leven van Luther, en in de Grote Kerk worden een Luthermaaltijd, een cantatedienst en een afsluitend debat gehouden. Voor de maaltijd en de film is opgeven vooraf nodig vanwege een beperkt aantal plaatsen.

Het vierluik begint op zaterdag 28 oktober. Van 17.00-19.00 uur is er in de Grote Kerk een maaltijd in de lijn van Luther, met tafelgesprekken en klavecimbelmuziek. Het max. aantal deelnemers is 100, opgeven kan via bea@duijzer.eu met vermelding van het aantal volwassenen en kinderen.

Op zondag 29 oktober is er om 19.00 uur in de Grote Kerk een cantatedienst met medewerking van koor Cantique. Hierin wordt een cantate van Buxtehude uitgevoerd.

Op maandag 30 oktober begint om 20.00 uur in Calypso een film over Luther. Gratis kaarten zijn te reserveren via de website van het theater.

Op dinsdag 31 oktober opent burgemeester Tjapko Poppens de afsluitende samenkomst in de Grote Kerk. De predikanten Jan Offringa en Louis Wüllschleger, en de heer Kees Slijkerman vanuit de rooms-katholieke parochie zetten elk kort uiteen wat ze wel en niet met Luther hebben. De schaduwzijden van zijn persoon worden daarbij niet vermeden. Deze avond staat onder leiding van Meike Hettinga en wordt afgesloten met een hapje en drankje.

De organisatie van het geheel is in handen van een gezamenlijke werkgroep rond de Grote Kerk. Met deze laagdrempelige en gratis toegankelijke activiteiten wordt beoogd velen in en om Wijk bij Duurstede te interesseren voor de betekenis van de Reformatie vroeger en nu.

 

Wanneer

  • dagelijks vanaf 28 oktober 2017 t/m 31 oktober 2017

Reviews