Wijk bij Duurstede

De leukste stad

Wijk bij Duurstede – Kleine stad - grote geschiedenis
Waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn, daar ligt Wijk bij Duurstede. Deze plaats kent een lange historie en stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad. Een van de voornaamste handelscentra van Europa. Wijk bij Duurstede heeft een prachtige oude binnenstad met vele bezienswaardigheden op cultureel en historisch vlak. Zo is de Grote Kerk op de markt een van de belangrijkste rijksmonumenten in de het oude stadshart. Halverwege de 15e eeuw heeft David van Bourgondië deze kerk uitgebouwd tot een driebeukige kruiskerk. Ook heeft hij zijn sporen achtergelaten op Kasteel Duurstede, de Mazijk en het Hof.

Verder vind je er prachtige monumenten zoals de molen Rijn en Lek en het oude Stadhuis.

Iedere 1e zondag van de maand kun je hier je culturele hart ophalen. De galeries, ateliers en monumenten zijn dan te bezoeken van 13.30 tot 17.00 uur.

Maar Wijk bij Duurstede biedt meer, veel meer. Al wandelend, fietsend of rijdend over de dijken, heb je de prachtige vergezichten over de Lek. En geniet na een heerlijke tocht van de vele terrasjes en restaurants.

Cothen - Ontdek Cothen vanuit de hoogte
Cothen is een dorp aan de Kromme Rijn. Snuif de geschiedenis op als je door dit dorp wandelt. Het oude gedeelte van het dorp, met onder andere de Brink en de Dorpstraat en de oude hoogstamfruitboomgaard is beschermd dorpsgezicht. Verder zijn de kerktoren van de St Petrus en Pauluskerk, Kasteel Rhijnestein en de stellingkorenmolen ‘Oog in ’t Zeil’ bepalend.

Ondanks de kleine omvang van Cothen is er genoeg te beleven. Met de kanotocht bijvoorbeeld is Cothen en de omgeving te bewonderen vanaf de rivier de Kromme Rijn. Als je de molen beklimt, kun je de omgeving vanuit de hoogte waarnemen. Verder zijn er nog vele activiteiten in Cothen zoals de forelvijver, de kaasboerderij de Brienenshof en het jaarlijks terugkerende Kersenfestival eind juni

Langbroek – Lint van Kastelen
Langbroek bestond heel vroeger vooral uit moerasbos. Ontginners trokken de moerassen in en groeven weteringen en sloten voor de afwatering. Zo ontstond het copelandschap, ook wel het slagenlandschap genoemd, dat Langbroek zo kenmerkt. De wetering was de belangrijkste manier om het gebied te ontwateren. De karakteristieke woontorens (donjons genoemd) in dit gebied fungeerden aanvankelijk als verdedigbare toren, maar later meer als een statussymbool.

Langbroek is bekend om zijn prachtige kastelen langs de Langbroekerwetering. De kastelen HIndersteyn, Lunenburg, Sandenburg, Walenburg, Weerdesteyn, Zuilenburg en Poortgebouw Groenesteijn zijn allen particulier bezit. Een fietstocht langs de Langbroekerwetering geeft een schitterend beeld van deze kleine juweeltjes, die afgewisseld worden door fraaie boerderijen.