Houten en de kernen

Houten – Dynamisch dorp
De gemeente Houten ligt ten zuidoosten van Utrecht (tussen de rijkswegen A12 en A27 en de rivier de Lek). Houten was begin jaren zeventig nog een dorp met ongeveer 4.000 inwoners. Inmiddels is Houten een gemeente met ruim 48.000 inwoners. Houten heeft drie centra met winkels en uitgaansgelegenheden. Als eerste het kleinschalige Oude Dorp met gezellige terrasjes en eetgelegenheden aan het plein tussen de kerken. De andere twee centra in Houten zijn Het Rond en Castellum in Houten Zuid. Vanuit deze twee centra kun je overdag om het kwartier in alle richtingen de trein pakken.

Houten is een echte fietsgemeente. Het behoort tot de kopgroep van Nederlandse plaatsen waar inwoners vaker op de fiets dan in de auto stappen voor korte ritjes. Houten draagt daarom met enige trots de titel ‘Fietsstad van Nederland’.

Houten heeft verschillende uitgaansgelegenheden zoals een servicebioscoop met het accent op luxe en comfort, het theater ‘Aan de Slinger’ en een grote hoeveelheid winkels en restaurants.

Tull en 't Waal
Tull en ‘t Waal is een klein dorp in de gemeente Houten, liggend op het Eiland van Schalkwijk. Het dorp heeft ongeveer. 700 inwoners. Tull en ‘t Waal heeft enkele in goede staat bewaard gebleven boerderijen uit de 18e eeuw, die liggen aan de Lekdijk onder Tull.

Schalkwijk
Schalkwijk is een typisch lintdorp langs de Schalkwijkse wetering en ligt ook op het Eiland van Schalkwijk. Schalkwijk heeft ca.2.000 inwoners. Schalkwijk telt 46 rijksmonumenten, is bekend van de jeugd-wielerronde ‘Tour de Schalkwijk’ en biedt langs de Lek recreatieve pleisterplaatsen.

Het eiland van Schalkwijk, met de dorpen Schalkwijk en Tull en ’t Waal is een mooi open en groen gebied. Het Eiland dankt zijn naam aan het feit dat het omringd is met water: het Amsterdam Rijnkanaal, de Lek en het Lekkanaal. Het Eiland van Schalkwijk heeft nog waardevolle natuurgebieden en de landbouw is hier sterk vertegenwoordigd. Op dit eiland is de cultuurhistorie rijkelijk aanwezig. Denk aan de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

‘t Goy – Pittoresk Dorpje
’t Goy is een klein pittoresk dorpje binnen de gemeente Houten en ligt tussen de boomgaarden. Hier is het extra mooi om in de bloesemtijd te fietsen en te wandelen. In ’t Goy ligt het fraaie landgoed Wickenbrugh uit 1381. Het landgoed heeft een wit landhuis met een duiventoren, oprijlaan, een historische tuin en een groot bos achter het huis. ’t Goy staat verder bekend om de fruitteelt in appels en kersen.