De Kersenhut

Ben jij vaak te vinden op een gezellig terras? Of trek je er liever op uit om cultuur op te snuiven? Wij hebben vijf verkoelende tips, bij warm weer!

Kersenmuseum

Achter de kers, schuilt een enorme geschiedenis in de Kromme Rijnstreek. Van slimme handel tot aan lekkere gerechten, in het Kersenmuseum ontdek je het.

Kersenkrant

Het is weer kersentijd! Kijk in de krant voor alle kersiviteiten in de regio!

Kersenfestival

Het is feest in de boomgaard! Naast de lekkerste verse kersen, vind je hier ook veel leuke activiteiten voor jong en oud.

Kersenpop

De tweede editie van Kersenpop! Met onder andere Wolter Kroes, Marco Kraats en DJ Maurice.

De kers is het agrarisch erfgoed van de Kromme Rijnstreek.

Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Kromme Rijnstreek met 190 hectare aan hoogstam kersenboomgaarden één van de belangrijkste kersengebieden van Nederland.
Door import van kersen uit het buitenland en het arbeidsintensieve karakter van de (hoogstam) oogst nam het aantal kersenboomgaarden enorm af. Sinds de eeuwwisseling zit er weer perspectief in de kersen, onder andere door grote vernieuwingen in de teelt. Er worden op diverse plekken weer nieuwe kersenboomgaarden aangeplant.

De kersenteelt zorgt in de Kromme Rijnstreek voor een fraai landschap, heerlijke producten en unieke evenementen. Het hoogtepunt ligt uiteraard in het oogstseizoen, maar ook in de bloesemtijd vormen de kersenboomgaarden een prachtig decor voor een fiets-, wandel- of vaartocht.

De kersentijd is een vrolijke tijd. Het betekent dat de zomer is begonnen; geen fruit met een meer zomerse uitstraling dan de kers. De oogsttijd is weersafhankelijk en varieert daarom per seizoen, maar loopt meestal van medio juni tot eind juli.

De start van het kersenseizoen wordt gemarkeerd door de overhandiging van het eerste mandje kersen. Daarna zullen de kersenkramen (of kersenhutten) snel openen voor verkoop vanuit de eigen bogerd. In de “kersenhutten” en diverse Landwinkels zijn niet alleen kersen te koop, ook verschillende streekproducten, zoals kersenwijn, kersenjam e.d.
Vers van de boom zijn de kersen het lekkerst. De uitdrukking ‘kersvers’ is er niet voor niets! Op pad dus, de Kromme Rijnstreek in en ‘onder de hut’ in de boomgaard een pondje kersen eten of kopen!