De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Om de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien, heb je wel een paar dagen nodig. Deze oude verdedigingslinie is 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Stelling van Utrecht is het hart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en bestaat uit maar liefst 16 forten, waarvan er 13 in de Kromme Rijnstreek liggen. Bij oorlogsdreiging kon het gebied tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden, zodat de vijand niet kon naderen. Het idee om het water te gebruiken voor de bescherming van het land is uniek in de wereld. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is dan ook onlangs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed!

Fort Honswijk luchtfoto

Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is een prachtig groen gebied met volop mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Je kunt in de Kromme Rijnstreek enkele van de meest bijzondere onderdelen van de waterlinie bezoeken en de geschiedenis volop beleven. Zo kun je in het Waterliniemuseum op Fort Vechten een interactieve ontdekkingstocht ondernemen over de verdedigingslinie en de toren van fort Honswijk, de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, bezoeken. Veel forten zijn zowel vanbuiten als vanbinnen te bekijken. Er vinden regelmatig rondleidingen en diverse activiteiten plaats. Informeer bij de VVV naar de mogelijkheden.

Waalse Wetering Tull en 't Waal

Fort Vechten

Op het prachtig gerenoveerde Fort Vechten vind je het Waterliniemuseum: een interactieve ontdekkingstocht door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook kun je in het fort terecht voor allerlei activiteiten: rondleidingen, festivals, bedrijfsuitjes, wandelroutes en je kunt er zelfs trouwen. 

Stelling van Honswijk

Op het Eiland van Schalkwijk vind je de Stelling van Honswijk. Hier wandel, fiets of kano je door het historische, bijzonder goed bewaard gebleven, waterlinielandschap. Je komt langs forten, verdedigingswerken, inundatiekanaal en open schootsvelden. Met als hoogtepunt Fort Honswijk, waar het grootste torenfort van de waterlinie van een bijzondere architectonische schoonheid is.

Meer informatie over de Stelling van Honswijk op het Eiland van Schalkwijk vind je hier.

Voor leuke activiteiten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan je kijken op: www.forten.nl en www.nieuwehollandsewaterlinie.nl

Tevens loop de prachtige LAW 17 - het Waterliniepad langs Fort Honswijk, kijk voor de route hier.

Fort Honswijk

UNESCO Werelderfgoed

Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO-status. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau en heten nu samen de Hollandse Waterlinies. Ze vertellen het bijzondere verhaal de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot was. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties.

Routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wat te doen