Concert in Cothen: Oktoich

Brink 9
Cothen

Het kamerkoor Oktoich is in 1996 opgericht door dirigente Aliona Ovsiannikova, die in St.Petersburg haar opleiding in de Russisch-orthodoxe kerkmuziek kreeg en aldaar ook haar loopbaan als dirigente is begonnen.

Vanaf 1990 leidt zij het koor van de Russisch-orthodoxe parochie van de H.Nikolaas van Myra te Amsterdam en vanaf 1996 dus ook van Oktoich, om ook wijdere kringen te laten delen in de schoonheden van de Russische kerkzang.

De geschiedenis daarvan beslaat meer dan 1000 jaar en ving aan na de kerstening van Rusland in het jaar 988  toen vorst Vladimir en zijn echtgenote, de Griekse prinses Anna, een voltallig kerkelijke clerus uit Byzantium - Griekse zangers incluis -  naar de hoofdstad Kiev lieten komen. Gestoeld op deze rijke zangcultuur zet zich al spoedig een eigen ontwikkeling in, met nieuwe zangwijzen en zelfs een eigen muzieknotatie.

Tussen de 15e en 17e eeuw komt dan de meerstemmigheid in zwang, sterk beïnvloed door de Russische volksmelodieën waarin 2 of 3 stemmen parallel naast elkaar bewegen, nu eens als kantwerk door elkaar vlechtend en dissonanten teweegbrengend , dan weer overgaand in unisono.

Daarna gaan ook andere elementen in de ontwikkeling een rol spelen, culturele en politieke. Oekraïne komt onder sterk Poolse invloed te staan, verwestering slaat toe en vanaf de achttiende eeuw gaat ook Italië model staan voor de muziekbeoefening in het algemeen. Er wordt gezocht naar aansluiting bij andere meer wereldlijke genres, bel canto, opera en instrumentale muziek.

Een eeuw later komt een tegenbeweging op gang. Men is zich bewust geworden dat de kloof tussen oude kerkzang en recente kerkmuziek wel erg groot is geworden en dat het zin heeft terug te keren naar de eigen wortels. Toonaangevende componisten werken deze ontwikkeling in de hand en zeker sinds de viering van 1000 jaar Christendom in Rusland, in 1988, is men zich actief gaan bezighouden met de restauratie van de  oude kerkmuziek. Een herontdekking van eigen kerkelijke traditie die ook in het westen op erkenning en waardering kan rekenen.

• Volwassenen€ 10,00
  • KinderenGratis t/m 18 jaar