Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Blauwe Bever naar Lunet aan de Snel

Contact

Adres:
De Graanschuur
Abrona De Wijkse molen
Dijkstraat 29
3961 AA Wijk bij Duurstede
Plan je route

De Nieuwe Hollandse Waterlinie had als doel het westen van het land te beschermen tegen de vijand. Dat deed men door gebieden onder water te zetten, zodat doortocht onmogelijk werd. Het gehele stelsel is van grote cultuurhistorische waarde, een deel ervan staat al op de Wereldlijst van Cultureel Erfgoed van de Unesco.

Elementen uit de linie zoals forten en andere versterkingen krijgen gaandeweg een nieuwe functie, waarbij de historische waarde uitgangspunt is.

Vandaag varen we vanuit Wijk bij Duurstede via onze tweede opstapplaats Beusichem naar Lunet aan de Snel. Een lunet is een verdedigingswerk in de vorm van een halve maan. Lunet aan de Snel diende ter verdediging van het nabijgelegen Fort Honswijk en de grote inundatiesluis waarmee het land onder water kon worden gezet. Het is in 2017 grondig gerestaureerd en ligt er nu bij zoals het ongeveer in 1900 eruit zag. De beheerders maken er een centrum van waar je veel kunt leren op het gebied van waterbeheer. Vandaag opent de Lunet voor ons haar toegang.

Tijdens een rondleiding zie je hoe het militair bedrijf indertijd werkte en kom je ook meer te weten over de waterhuishouding van de omgeving.

Op de terugweg kun je nagenieten met koffie of thee met appelgebak.

Wanneer

  • De boot vertrekt in Beusichem om 14.00 uur.

Prijzen

  • Volwassenen€ 31,00 vanaf 12 jaar
  • Kinderen€ 19,00 t/m 12 jaar