Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Huis Doorn: Fokker! Onbegrensd in leven en werk

Contact

Adres:
Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Plan je route

In navolging van het kabinetsbesluit is Huis Doorn gesloten voor publiek tot en met 31 maart aanstaande.

Fokker!

Onbegrensd in leven en werk

Honderd jaar geleden herstelt de wereld van een vier jaar durende wereldoorlog met miljoenen slachtoffers. De tentoonstelling Fokker! gaat over twee mensen die de impact van die oorlog op verschillende manieren hebben verwerkt; vliegtuigpionier Anthony Fokker en Wilhelm II, de gevallen Duitse keizer. Uitgelicht wordt het grenzeloze en avontuurlijke leven van Anthony: van een jongen die op de middelbare school mislukt maar uitgroeit tot een succesvol Duits wapenindustrieel in ‘14-‘18.

De Duitse nederlaag staat een succesvolle vervolgcarrière Fokker echter niet in de weg. In de roerige jaren twintig bouwt hij zijn vliegtuigimperium uit tot het belangrijkste ter wereld. De pioniersgeest van Anthony leeft ook nu nog bij Fokker Aerostructures voort.

De tentoonstelling belicht de verrassende parallellen tussen keizer en luchtvaartpionier; beide in 1918 - 1919 uitgeweken naar Nederland, beide gevolgd door treinwagons met bezittingen, beide genoemd in het Verdrag van Versailles.

In het paviljoen worden grote modellen, vliegtuigonderdelen, foto’ s en unieke voorwerpen getoond, onder andere uit het bezit van de nazaten Fokker. Bijzonder zijn de originele onderdelen van de Fokker DR-1 van Manfred von Richthoven, bijgenaamd de Rode Baron, waarmee hij tijdens de WOI maar liefst 80 geallieerde vliegtuigen heeft neergehaald. In de Maarschalkskamer van Huis Doorn belichten voorwerpen, spotprenten, foto’s en een groot diorama Wilhelms vlucht.