Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lezing Utrechtse Caravaggisten in de Graanschuur

Contact

Adres:
De Graanschuur
Abrona De Wijkse molen
Dijkstraat 29
3961 AA Wijk bij Duurstede
Plan je route

Een bijzondere lezing gehouden naar aanleiding van de tentoonstelling in het Centraal Museum te Utrecht door Mathijs Meinderts, een kunsthistoricus die is verbonden aan deze tentoonstelling.

Het Centraal Museum brengt met Caravaggio en de Utrechtse Carravagisten het Rome van 1600-1660 naar Utrecht.

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Ook de schilders Dirck van Baburen, geboren en tot zijn vijftiende getogen in Wijk bij Duurstede, vlak naast de Graanschuur, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij. Samen staan zij bekend als de Utrechtse Carravaggisten. Na hun jarenlang verblijf in Rome namen ze hun inspiratie mee terug naar het noorden, waardoor meer mensen kennis konden maken met de revolutie die bij Caravaggio begonnen was. Zelfs Rembrandt, Hals en Vermeer lieten zich door de schilderijen van de Utrechtse Caravaggisten inspireren. Van Dirck van Baburen is onder andere de graflegging te zien. Evenals Caravaggio schilderde hij dit onderwerp.

Drie Caravaggio ’s zijn voor het eerst in Nederland. Een heel bijzondere bruikleen is het werk de Graflegging van Christus van Caravaggio. Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd dit topstuk in bruikleen te geven aan het Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland is te zien. Het werk is vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen. Vanaf 15 januari komt Caravaggio Medusa naar de tentoonstelling. Het schilderij is afkomstig uit een Italiaanse privécollectie.

In deze lezing geeft kunsthistoricus Mathijs Meinderts u alvast een introductie op de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa die van 16 december 2018 t/m 24 maart 2019 in het Centraal Museum Utrecht te zien zal zijn.