Expositie over WOII op Fort Honswijk

Contact

Adres:
Fort Honswijk
Fort Honswijk
Lekdijk 58
3998 NJ Schalkwijk
Plan je route

De afgelopen maanden is kei- en keihard gewerkt aan het samenstellen en opbouwen van een expositie over de Tweede Wereldoorlog in een unieke omgeving op Fort Honswijk. De manschappenverblijven op de eerste verdieping van de contrescarp ademen van nature al een sfeer uit van een ver militair verleden. In die entourage een expositie over WOII maakt het geheel nog mysterieuzer en spannender.

Alle 17 aan elkaar grenzende lokalen hebben een eigen thema, dat door een korte introductie op een lessenaarstandaard wordt ingeleid. In chronologische volgorde komen aan bod de opkomst van het Nationaal Socialisme, Fort Honswijk in gebruik als interneringsdepot (1935-1938), de mobilisatie, evacuatie en inundatie (1939-1940), het uitbreken van de oorlog (1940), het gewone leven tijdens de eerste jaren van de bezetting (1940-1943), het verzet en onderduiking daarna tot en met de periode na de bevrijding en Honswijk weer fungerend als gevangenenkamp.

Vanwege het Coronavirus zijn en er paar maatregelen van kracht: Er mogen niet meer dan 20 bezoekers tegelijk in het gebouw zijn en maximaal twee bezoekers of één gezin in een lokaal,  er is een éénrichtingsverkeerregel ingesteld en aan bezoekers van de expositie wordt gevraagd een verklaring over hun gezondheid in te vullen.

Na opening op 1 juni, is de expositie op zaterdag en zondag te bezichtigen zijn tussen 12.00 en 17.00 uur.

Bezoek van de expositie is gratis. Een vrije gift bij het verlaten van expositie wordt prijs gesteld.

Wanneer

  • elke zaterdag en zondag12.00 - 17.00 uur