Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Open Monumentendag: Tuinderij De Volle Grond

Contact

Adres:
Koningslaan 5 A
3981 HD Bunnik
Plan je route

Wij zijn zaterdag 14 september open van 12.00 tot 17.00 uur.
Er worden rondleidingen gehouden om 12.00, 14.00 en 16.00 uur en op ons prachtige tuinterras serveren wij koffie en thee.

De cultuurhistorische moestuin van landgoed Nieuw Amelisweerd is enkele eeuwen oud en was vroeger bedoeld om de bewoners van het landhuis zoveel mogelijk jaarrond van groenten en fruit te voorzien.

De tuin van één hectare wordt beheerd door Tuinderij De Volle Grond. De tuinderij is een eeuwenoude cultuurhistorische moestuin, deels ommuurd, die vroeger bij het landhuis Nieuw Amelisweerd hoorde. Ook het koetshuis met de voormalige tuinderswoning staat er nog, alleen is de ensemblefunctie van het geheel verloren gegaan.

De groente die er -biologisch- verbouwd wordt, wordt verkocht aan particulieren. Net als vroeger wordt het werk zoveel mogelijk met de hand gedaan en werken er dagelijks veel mensen op de tuin. Tegen de monu- mentale 19 e eeuwse tuinmuur wordt leifruit zoals druiven, vijgen en kiwi’s gekweekt en op het land groeien vergeten groenten zoals aardperen, pastinaak, snijbiet en winterpostelein.

Bijzonderheden: de tuin is niet per fiets of auto bereikbaar. Parkeren bij de ingang van het bos, langs de Koningsweg. Dan een wandeling van 800 meter over het landgoed naar de tuin. Of parkeren op de parkeerplaats bij Oud Amelisweerd, van daar is het ca. 1,5 km wandelen over het landgoed.