Caspargouwseweteringroute

Caspargouwseweteringroute
Afstand
7,0 km

De Rijn was de grens (limes) van het oude Romeinse Rijk en vormde het gebied door overstromingen en het afzetten van zand en klei. Door de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122 kon een groot moerasgebied ontgonnen worden. De Lang- broekerwetering werd gegraven zodat een vruchtbaar landbouwgebied ontstond met boerderijen, landgoederen en kastelen. In de eeuwen daarna werden in het gebied om verschillende redenen watergangen gegraven. Voor de landbouw, vervoer van goederen of ter verdediging, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nu heeft dit watersysteem ook een verrassende recre- atieve functie.

Weidevogelbeheer
In dit vaargebied is de Agrarische Natuurvereniging Kromme Rijnstreek actief. Het is een samenwerkingsverband van boeren die agrarisch natuurbeheer willen stimuleren. Samen met het LEU zijn er ‘plasdrasgebieden’ ingericht, om weidevogels natte fourageerplekken te bieden en nesten te beschermen bij het maaien.

De Romeinse Limes
Bij de brug bij het begin van de Caspargouwsewetering staat een betonnen paal ter markering van de grens van het Romeinse Rijk. www.romeinen.nl

START ROUTE 
Hoek Molenspoor/ Kromme Rijn, Hoek Caspargouw/Molenspoor, bij splitsing RA Caspargouwsewetering naar picknickplaats
Amsterdam Rijnkanaal (7km) of rechtdoor naar startplaats Molenspoor (5km)

Tips & Vaarregels

  • Neem reservekleding mee, waterdicht verpakt
  • Bedenk wat het vaartuig kan doen
  • Hinder geen dieren, zwemmers en vissers
  • Vaar niet uit met slecht weer (onweer)
  • Laat nergens rommel achter
  • Geniet, maar laat de natuur met rust
  • Blijf op veilige afstand van stuwen en waterinlaten
  • Uitstappen alleen op de daarvoor bestemde plaatsen

Meer vaarroutes
Op zoek naar meer leuke vaarroutes in de Krommerijnstreek? Breng dan een bezoekje aan onze VVV winkels in Wijk bij Duurstede en Houten. Hier verkopen we een routeboekje met alle routes in de streek.

Dit ga je zien

Startpunt: Molenspoor 8002
Werkhoven
Eindpunt: Molenspoor 8002
Werkhoven