Hindersteyn

Ridderhofstad Hindersteyn is centraal gelegen in Langbroek, ten zuidoosten van Utrecht, in een idyllisch cultuurlandschap dat alom geroemd wordt om zijn afwisselende natuurschoon. Het gebied is rijk aan eeuwenoude landgoederen met talrijke kastelen die veelal particulier bewoond worden. Voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten is de historische buitenplaats Hindersteyn het gehele jaar beschikbaar. Deze plek met zijn prachtige tuinen en het vele groen biedt u de mogelijkheid om in een rustgevende omgeving en in alle privacy te genieten van uw ontvangst. Met deze locatie, die nog niet zo bekend is, zult u uw vrienden of relaties zeker verrassen.

Tuin en park van Hindersteyn worden gekenmerkt door de middeleeuwse aanleg. De gracht om een bijna vierkant stuk terrein, omzoomd met geboomte, geeft de beslotenheid van de middeleeuwen weer. In die tijd was er geen sprake van een riante aanleg. In de loop van de tijd wordt de omgeving meer vormgegeven door aanleg van lanen en boomsingels. Ook is er ruimte voor het telen van gewassen. Het aantal gebouwen wordt uitgebreid en bestaande bebouwing wordt vergroot. De woontoren uit ongeveer 1315, staat nog steeds op dezelfde plek en is onveranderd gebleven. In de 19de eeuw breidde de kennis en het gebruik van allerlei uitheemse gewassen zich uit en een moestuin wordt voor de eigenaar een belangrijk statussymbool. In 1881 ontstaat een herkenbare moestuin op de plek waar die nu ook gelegen is. Op Hindersteyn zijn thans veel elementen terug te vinden die standaard aanwezig waren op buitenplaatsen. Het gaat hier dan over de oranjerie, de moestuin, de slangenmuur, de kassen en de doolhof.

Vanouds is een oranjerie op een buitenplaats een veel voorkomend verschijnsel. De aanwezigheid van een oranjerie op buitenplaatsen is rond 1600 ontstaan. Subtropische planten uit verre landen konden in het Nederlandse klimaat niet gedijen en een dergelijk hoog gebouw met grote ramen op het zuiden was ideaal om kuipplanten vorstvrij te laten overwinteren. In Nederland staan nog ongeveer 120 oranjerieƫn, waarvan een kwart als zodanig in gebruik is. Op Hindersteyn is sinds 1976 een collectie kuipplanten verzameld waarvan het merendeel nu tussen de veertig en vijftig jaar oud is. In de zomer staan de gewassen opgesteld in het park wat daarmee een 19e-eeuwse uitstraling krijgt.