Oud Amelisweerd

Contact

Adres:
Oud Amelisweerd
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik
Plan je route

Landgoed met een rijke geschiedenis. Het landgoed zelf is een prachtig natuurgebied, met waardevolle flora en fauna. Het is een populair wandel- en recreatiegebied.

Op het waard dat ridder Amelis in leen kreeg, liet hij een kasteel bouwen. (In de loop der tijden veranderde Amelis-waard in Amelisweerd.) Het bezit van een ridderhofstad was één van de vereisten om toegelaten te worden tot de ridderschap van de provincie. Later werd het bezit van ridder Amelis door zijn zonen in drieën gedeeld. Twee delen vormden samen Oud-Amelisweerd, het andere deel werd Nieuw-Amelisweerd.
In 1536 wordt Oud-Amelisweerd als ridderhofstad erkend. Het kasteel heeft veel te lijden gehad in het rampjaar 1672, toen het door de Franse troepen werd vernield.

In 1761 kreeg Baron Gerard Godard Taets van Amerongen van zijn schoonvader het landgoed Oud-Amelisweerd in leen. Er kwam een brug over de Kromme Rijn en ook de tuinen veranderden van karakter, bovendien gaf hij het huis zijn huidige aanzien in 1770.
In 1808 kwam Lodewijk Napoleon in het bezit van zowel Oud- als Nieuw-Amelisweerd. De koning had het plan om van Amelisweerd een Koninklijke residentie te maken. Op Oud-Amelisweerd wilde hij zelf wonen; op Nieuw-Amelisweerd wilde hij zijn manschappen vestigen. De heerschappij van Lodewijk Napoleon duurde maar kort en in 1810 verdween hij richting Frankrijk. De Utrechtse Koningsweg en de Bunnikse Koningslaan herinneren nog aan hem.