DE KunstStad

Handige info

3961 BC Wijk bij Duurstede

Informatie

Galeries, kunstenaars en organisaties van kunstgerelateerde evenementen presenteren de meest uiteenlopende kunstvormen verspreid over veel mooie locaties in en rond de gemeente Wijk bij Duurstede.

Elk weekend zijn er diverse galeries geopend. Gedurende het hele jaar zijn wisselende exposities te bewonderen.

De 1e zondag van oktober is de binnenstad het podium voor vele kunstenaars uit binnen- en buitenland (DE Wijkse KunstMarkt)

Informatie over de Kunst-Route, openingstijden, kunstenaars en organisaties is te vinden op de site/app kunststadwijk.nl

Download de Route-app
Er zijn bijzondere route’s door Wijk bij Duurstede samengesteld en ondergebracht in de gratis app van izi.TRAVEL.

Naast de Kunst-Route van De KunstStad zijn door Stichting WijkNogLeuker de volgende routes gedigitaliseerd.

Ruisdael-Route
Ongeveer 60 cursisten, onder leiding van diverse docenten van het Wijks Atelier, hebben meegedaan aan het door Karin Boers bedachte Ruisdael project. Het leerdoel was om zowel de rijke historie van Wijk bij Duurstede onder de aandacht te brengen als de Hollandse schilderkunst.
Nu is het dikwijks zo, dat toeristen denken dat de huidige molen Rijn & Lek de Van Ruisdael molen is.
Daarom hebben de meer dan 60 cursisten van het Wijks Atelier een schilderij gemaakt “naar” het beroemde schilderij van Ruisdael. Van 11 geselecteerde schilderijen is in 2015 een 200 meter lange ‘tegelroute’ gevormd, die je vanaf Molen Rijn en Lek naar de fundamenten van de oorspronkelijke molen van Ruisdael voert, die Jacob van Ruisdael in 1670 schilderde.

Poëzie-Route
De bewoner en de toerist worden in Wijk bij Duurstede, onverwacht, op de straathoek, naast een café, bij een huisdeur of aan de dijk verrast door een tekst in beeld. Die tekst dwingt hem om even stil te staan.

Wandel door Wijk bij Duurstede langs deze Poëzie in Steen van bekende Nederlanders waarin zij locaties van onze stad bezingen.

Geniet tegelijkertijd van deze prachtige oude stad.

In de bijbehorende audiofragmenten hoor je onze Wijkse zusters Til & Dien de gedichten in hun eigen Wijkse dialect voordragen.

Verdwenen Poorten en Torens
Ze droegen mooie namen als Joppentoren, Wildemanstoren, Toren achter Teunis Jacobsen Vernooy, Leuterpoort en Kostverlorentoren. Wijk bij Duurstede had in het verleden 16 van die torens en poorten, maar geen heeft de moderne tijd gehaald; successievelijk zijn ze in de afgelopen eeuwen allemaal onder de slopershamer gesneuveld. Wat resteert in het nog altijd schilderachtige stadje aan de Lek zijn de lokaties waar ze hebben gestaan.  Op 9 van die plekken wordt sinds 2000 de herinnering aan dat verleden levend gehouden.

• elke zaterdag en zondag